Relaksacija

Kanuing na Kupi prilika je da se opustite i vratite prirodi. Prekrasno zelenilo raslinja i čista voda brišu sa vas brige svakodnevice.

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana.

Kupa kod Ozlja ulazi u svoj ravničarski tok. Zatim stiže do Karlovca gdje se s desne strane ulijeva rijeka Dobra te ubrzo nakon toga i Korana koja već nosi vode Mrežnice. Kasnije se u Kupu još ulijevaju rijeke Kupčina s lijeve i Glina s desne strane. Kod Petrinje se ulijeva Petrinjčica. Nedaleko svog ušća u Savu kod Siska u Kupu se s lijeve strane ulijeva još rijeka Odra.

Ukupna dužina toka rijeke Kupe je 296 km.

Na rijeci Kupi i u njenoj neposrednoj blizini zabilježeno je više od 250 vrsta ptica (od u Hrvatskoj ukupno zabilježenih 400), a od toga je najveća raznolikost zabilježena na području Pokupskog bazena, neizostavnog dijela neposredne blizine rijeke Kupe. Pročitajte više o bijeloj rodi u Zanimljivostima.

Riblji svijet je raznolik, a u našem dijelu možete pronaći 10 – ak riba odnosno ploticu, mrenu, klena, podusta, soma, itd.

Informacije o ribolovu pronađite u dijelu Zanimljivosti, a svoju kanu izlet rezervirajte ovdje.