Zanimljivosti

Kanu – transportno vozila Indijanaca

Dijelimo s vama zanimljivosti iz povijesti kanua i njihovoj modernoj primjeni te usporedbu s kajakom.


Ribolov na Kupi

Rijeka Kupa odličan je izvor zabave i sportskim ribolovcima. Ribolovci će se oduševiti činjenicom da u općini Žakanje i šire postoji 10-ak vrsta riba koje će znalci sigurno odmah prepoznati


Stari grad Ozalj

Srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na klisuri iznad rijeke Kupe, pregrađen je u dvorac u 18. st. U grad se ulazi preko mosta koji je do 1821. bio je pomičan, a ispod kojega je stup sa strijelnicama za obranu gradskoga opkopa. Ulaznu kulu dao je podignuti 1599. Juraj IV. Zrinski.


Bijela roda

Kada dolazite u Žakanje iznenadit će vas mnogobrojne rode koje se nalaze na području uz rijeku Kupu odnosno u selima ove općine. Bijele rode nisu neuobičajene u područjima uz rijeke i močvare i životno su vezane uz ljude jer ipak na poljoprivrednim područjima, travnjacima, pašnjacima pronalaze klopu.


Stari grad Ribnik

Stari grad Ribnik jedan je od najstarijih i najzanimljivih gradova te vrijednih spomenika srednjovjekovnog graditeljstva. Riječ je o rijetkom primjeru nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburga, budući da su tadašnji stanovnici mogli, u slučaju opasnosti, zatvoriti korito potoka, čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok.