Bijela roda

Kada dolazite u Žakanje iznenadit će vas mnogobrojne rode koje se nalaze na području uz rijeku Kupu odnosno u selima ove općine. Gotovo humorističan prizor je kada vidite gnijezda bijelih roda na vrhu telefonskih i drugih stupova i pitate se otkud baš tamo. A tek kada ugledate male rodice, tek izlegle kako svojim glavama proviruju iz gnijezda, izmamit će vam se osmjeh na lice.

Bijele rode nisu neuobičajene u područjima uz rijeke i močvare i životno su vezane uz ljude jer ipak na poljoprivrednim područjima, travnjacima, pašnjacima pronalaze klopu. Tako nije čudno vidjeti rodu kako hoda uz traktor koji ore dok one hvataju izorane glodavce, gujavice, puževe i sl., a u lokvama i plićacima ribu, vodozemce i gmazove.
Vrlo rijetko su na stablima izvan sela, pa zaključujemo da simpatične rode vole biti uz ljude.

Jeste li znali da roda gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu? Višegodišnje gnijezdo veliko je 180x180x80 cm, a ne bi vjerovali može težiti i preko tone. Rode nesu 3-5 jaja, a leže na njima oko 33 dana. Male rode hrane oba roditelja koji ostaju cijeli život zajedno, a životni vijek roda je ponekad i preko 35 godina.

Još jedna od zanimljivosti je da roda nema pjevalo, dakle ne pjeva već klepeće kljunom.
Rode su ptice selice ali se ne sele preko mora, već isključivo putuju iznad kopna. Iz Hrvatske na put krenu u kolovozu.
Naše bijele rode pripadaju istočnoeuropskoj populaciji i lete preko Bugarske, Rumunjske, Bospora, Turske, Izraela, Sinajskog poluotoka, duž Nila i istočnim dijelom Afrike do Sudana, a zatim preko Etiopije, Kenije, Tanzanije, Zambije, Zimbabvea i Mozambika do Južnoafričke Republike, zadržavajući se u tim zemljama na zimovanju, prevaljujući u tri tjedna ukupno 10.000 kilometara.

Nažalost jedna tužna činjenica je da je bijela roda gotovo ugrožena vrsta. Nadamo se da će ostati samo na tome. O razlozima zašto je to tako, možda bolje ne u detalje, ali svakako vrijedi napomenuti da rode žive isključivo u blizini ljudi, a ljudi su upravo ti koji ih svojim djelovanjem što na njih same ili indirektno kroz urbanizaciju i industralizaciju tjeraju i time istrebljuju. Šteta…