Kanu – transportno vozilo Indijanaca

Kanu je mali čamac koji se pokreće ljudskom snagom u kojem veslač (ili više njih) koristi veslo s jednom lopaticom. Iako u osnovi građom može podsjećati na kajak, u pravilu kanu nema zatvoreno nadgrađe, ima izraženiju liniju te viši i oštriji pramac i krmu u odnosu na kajak. Kanu se koristi u sportske namjene na mirnim i divljim vodama ali sa sportskim plovilima, a turistički kanui za rekreaciju. Sportski čamci sada više i ne sliče pravim kanuima jer se radi o plovilima od kojih se traži jedino brzina i neupotrebljivi su za druge namjene.
Kanu je izvorno transportno plovilo kanadskih Indijanaca. Slična plovila, po dizajnu, koriste se i danas za turizam i rekreaciju. Ti kanui se i zovu “canadien”, a mi smo svoje kanue nazvali jedinstvenim nadimkom „indijaneri“ – njihov dizajn podsjeća na one koje možete vidjeti u rijetkim vesternima. Obojali smo ih u zeleno, tako da na fotografijama izgledaju potpuno stopljeni sa divnom zelenom bojom rijeke Kupe.
Moderni kanui se izrađuju po različitim dizajnima za posebne svrhe, a između ostalog koriste se u olimpijskim sportovima i to kajak i kanu na mirnim vodama, te kajak i kanu na divljim vodama.
Razlika između sportskih kajaka i kanua je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dvije lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom. Radi bolje primjene sile uobičajeno je da kanuist za vrijeme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sjedi.
U odnosu na veslanje, natjecatelji u ovom sportu nemaju pokretna sjedišta niti izbočnike na čamcu, te veslo svom težinom drže u rukama.
Kajak i kanu na mirnim vodama je u programu Olimpijskih igara još od Igara u Berlinu 1936. za muškarce te od Igara u Londonu 1948. za žene. Žene se natječu u kajaku, dok se u kanuu natječu samo muškarci.

Kod nas u vožnji kanuima mogu uživati svi, a ako želite možemo se i radi zabave i natjecati. Svaka ideja je dobrodošla. Kanui su prvenstveno namijenjeni rekreaciji i uživanju u vožnji, ljepoti prirode i opuštanju.