Stari grad Ozalj

Dolazite li u Ozalj, šteta je ne spustiti se do mosta koji prelazi preko rijeke Kupe jer pogled koji vas tamo čeka je zaista uspomena koja ostaje.

Srednjovjekovni grad Ozalj, smješten na klisuri iznad rijeke Kupe, pregrađen je u dvorac u 18. st. U grad se ulazi preko mosta koji je do 1821. bio je pomičan, a ispod kojega je stup sa strijelnicama za obranu gradskoga opkopa. Ulaznu kulu dao je podignuti 1599. Juraj IV. Zrinski.

Grad se spominje od 1244. kada je u kraljevim rukama, potom u posjedu Babonića, od 1398. Frankopana, a od 1577. (nakon smrti Stjepana IV. Frankopana Ozaljskog, posljednjeg potomka ozaljskog ogranka svoje obitelji) u rukama Zrinskih. Zbog mnogih pregradnja očuvan je tek manji dio starijega kompleksa u kojem se ističu kula četverokutne osnove, vjerojatno stara obrambena kula, gotička kapela, te pravokutna palača Nikole Zrinskoga (nazvana žitnica) s gotičkim detaljima (nad vratima je natpis iz 1556.). U tome dijelu grada nađene su zidne slike i glagoljski natpisi. Mnogobrojne su dragocjenosti raznesene nakon smaknuća bana Petra Zrinskoga (1671.).

Poslije Zrinskih ovaj prostrani objekt više puta je promijenio vlasnike. Već u ruševnom stanju dao ga je temeljito pregraditi R. Perlas (radove je vodio kapetan Verneda 1743.-1753.). U godinama 1766.-1872. grad je u posjedu Batthyánya; prvi od njih, Teodor, nadozidao je drugi kat sjevernoga krila i sagradio nov barokni trakt. Kasniji su mu vlasnici obitelji Thurn i Taxis, do1928., kada ga je Družba „Braća hrvatskoga zmaja“ spasila od propadanja.

STARI GRAD DANAS

U dvorcu je smješten Zavičajni muzej koji je osnovan 1971. godine. On danas raspolaže vrijednim izlošcima iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, koja je poznata pod nazivom „Ozaljski kulturni krug“, a čiji se književni izraz temeljio na jeziku ozaljskog kraja koji predstavlja osebujan spoj čakavštine, kajkavštine i štokavštine. U muzeju se, među ostalima, nalaze i zbirke hladnog i vatrenog oružja, artefakata pretpovijesnog razdoblja, crkveno-vjerskih izložaka, kao i djela poznate slikarice Slave Raškaj, rodom iz Ozlja.

OSTALE ZANIMLJIVOSTI

Ekstravagantni plemići Thurn und Taxis u svojem su vlasništvu imali cijelu zbirku dvoraca. No njih su zanimali samo čudesni dvorci veličanstvenih pogleda jer je veličanstveni pogled upravo onaj detalj koji dvorcu daje potpunu ljepotu. Upravo iz tog razloga svojoj zbirci dodali su Stari grad Ozalj. I zaista, tijekom povijesti mijenjali su se vlasnici Starog grada, ali je prekrasan pogled i danas ostao isti.

Prema legendi Katarina Zrinska kada je čula za smrt Petra skočila je iz Palasa Zrinskih u Kupu, no istina je da je uhapšena u Gracu kod Karmeličanki.

U Palasu je bio dom Nikole Šubića Zrinskog, a tu se održalo i vjenčanje na kojem je bilo mnoštvo uzvanika, a trajalo je 7 dana.

Također postoji legenda da se ispod Starog grada Ozlja nalazi mreža tajnih podzemnih prolaza kojima se u slučaju opasnosti moglo izaći iz Grada. Prolazi su, navodno, bili tako veliki da je njima mogao proći konjanik na konju i izaći nekoliko kilometara dalje od Starog grada.

Sve ovo je razlog za posjet Starom gradu Ozlju, kao jednom od zaista vrijednih ostavština u našoj baštini.