Stari grad Ribnik

Stari grad Ribnik jedan je od najstarijih i najzanimljivih gradova te vrijednih spomenika srednjovjekovnog graditeljstva. Nalazi se u mjestu Ribnik (oko 5 km od Žakanja, 20-ak km od Karlovca).
Riječ je o rijetkom primjeru nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburga, budući da su tadašnji stanovnici mogli, u slučaju opasnosti, zatvoriti korito potoka, čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok.

Kao feudalni posjed, Ribnik su u 13. i 14. stoljeću držali gorički knezovi Babonići te ban Mikac, a od kraja 14. stoljeća knezovi Frankopani, u čije je vrijeme i podignuto sadašnje zdanje.
Vrijedi spomenuti da su Babonići jedno vrijeme bili vlasnici svih važnijih gradova toga kraja, kao što su Samobor, Ozalj, Medvedgard i Okić, a predaja kaže da je ban Mikac Nikoli Frankopanu prodao Ribnik za čak 9600 tadašnjih dukata.

Od kraja 16. stoljeća, Wasserburg se nalazi u posjedu Zrinskih, da bi ga kasnije držao graditelj Lujzijanske ceste, podmaršal u austrijskoj vojsci Filip Vukasović. U 19. stoljeću održavao ga je mađarski plemić Gall, a 1903. godine Općina kupuje Stari grad od obitelji Hahn, nakon čega su u njemu bili razni sadržaji, od škole i pošte do skladišta.

Medna staza Ribničke doline, prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj
2012. godine otvorena je Medna staza Ribničke doline, koja je ujedno i prva poučna pčelarska staza u Hrvatskoj. Uzduž cijele staze, koja počinje pokraj Staroga grada, nalaze se informacijske ploče, društveni pčelinjak i botanički vrt medonosnog bilja s odmorištem, a dok se odmarate, na pločama možete pročitati da su prvi moderni pčelinjaci u ovome kraju napravljeni još 1920-ih.